Jobb som frivillig for IOP

Engasjer deg i Norge
Hvis du ikke vil  reise så langt som til Tanzania for å gjøre noe for IOP er det fullt mulig å engasjere seg i arbeidet her i Norge. I Oslo holder IOP-komiteen til. Vi holder kontakt med Tanzania, holder orden på alle de ca. 300 som er faddere/sponsorer til skolebarn og alle de andre som er givere til IOP, vi sender ut informasjon, oppdaterer hjemmeside og så videre. Vil du være med? Ta kontakt på iop.norge[at]gmail.com

Engasjer deg i Tanzania
IOP har hatt frivillige av alle aldre hos seg så lenge det har eksistert. Hos Ilula Orphan Program i Tanzania ønsker vi at de fleste jobber minimum fire uker, men kortere opphold er også mulig. Det er mange oppgaver du kan hjelpe til med. Enicka Sanga jobber på senteret i Tanzania og har i oppgave å lage et opplegg for oppholdet sammen med deg. Hun er din kontaktperson i Tanzania.

Litt om IOP

Ilula er en klynge med mange landsbyer som ligger ca. 8 timers kjøring vestover i landet fra Dar es Salaam. Den største byen i nærheten heter Iringa. IOP blir ledet av norske Berit Skaare og det hele startet i 1998. Hjelpearbeidet har vokst fra å hjelpe noen få barn med skolegang til å bli et bærekraftig senter med mange arbeidsplasser og stor betydning for lokalbefolkningen. Hos IOP er det mange ansatte i ulike program; de har blant annet et jentebarnehjem, to førskoler, en grunnskole, en ungdomsskole, fosterhjemsprogram i landsbyene, arbeid med hiv (volontører kan ikke delta i testing av HIV), microfinansgrupper, speidergruppe, bibliotek, arbeid for eldre, kafe, butikker, bank, kjøkkenarbeid, hage/jordbruk, snekkerverksted, systue, young mothers-prosjekt, skomaker og miljøarbeid! Som frivillig kan man hjelpe til på mange av disse områdene, administrativt eller praktisk. Det er stadig noen prosjekter under bygging, så byggevirksomhet kan også være aktuelt å bidra med.

I hovedbygget til IOP er det et barnehjem der det bor omtrent 38 foreldreløse jenter i alderen ca. 2-18 år. Det er også kontorer og rom for volontørene i en egen fløy. Rommene har to køyesenger (med myggnetting), skap og skrivepulter. Det er laget to hytter for frivillige som skal kunne brukes etter hvert, med tanke på at barnehjemmet skal kunne romme flere jenter eller både jenter og gutter. Foreløpig bor de fleste volontørene i hovedbygget, men dette kan diskuteres med frivilligkontakt i Tanzania. Det er enkle forhold og ikke dusj hver dag. Du følger døgnrytmen til de andre som bor og jobber på senteret.

Kostnader og praktiske ting ved reise til IOP

Skjema: Fyll ut vedlagt frivilligskjema (volunteer-application IOP ) på engelsk og send det på mail til Enicka Sanga: enicka.sanga@ioptanzania.org . Hun er den som er ansvarlig for de frivillige hos IOP. Sett gjerne frivilligiop@gmail.com i kopifeltet. På skjemaet fyller du blant annet ut hva du kan tenke deg å jobbe hos IOP. Ved ankomst hos IOP må du levere en kopi av passet ditt.

Visa permit (CTA): Visum: Du trenger businessvisum for å jobbe for IOP i Tanzania. Dette kan du søke om elektronisk før du drar, eller ordne på flyplassen når du ankommer. Businessvisum koster 250 USD (dette er turistvisum 50 USD og volontørs arbeidsvisum 200 USD slått sammen) og varer i tre måneder. Ta med amerikanske dollar i kontanter til dette dersom du ikke har betalt dette online.

Reise: Du bestiller fly til Dar es Salaam, Tanzania. Herfra tar du buss til IOP i Ilula som tar ca. 8 timer. En fast taxisjåfør IOP stoler på, Valencio, kan hente deg på flyplassen og kjøre deg til busstasjonen. Denne turen koster 40 000 TZS (ca. 187 NOK). IOP kan bestille bussbillett for deg, du betaler da for taxituren sjåføren må ta for å kjøpe billettene fordi han må kjøpe dem på forhånd. Bussbilletten fra Dar til IOP koster 22 000 – 25 000 TZS (ca. 103 – 117 NOK). Dersom du grunnet flyankomst må ha en natt på et hotell i Dar før buss til IOP, kan dette avtales nærmere med Enicka og Valencio.

Kost og losji hos IOP:

Opphold under 4 uker:               $ 19 per person per dag

Opphold fra 4 til 8 uker:             $ 17 per person per dag

Opphold fra 9 uker og lenger:   $ 15 per person per dag

 

Frivillige betaler i tillegg en registreringskostnad på 200 USD ved første gangs opphold, og 100 USD ved videre opphold. Dette er for administrasjon og hjelp fra IOP til hver enkelt frivillig. Dette kan betales til IOP Norge (husk å merke pengene!).

Det kan bli uforutsette utgifter til transport, mat og overnatting i tillegg om du for eksempel ønsker å dra på safari eller liknende. Dette må planlegges selv eller ved hjelp av Enicka og kan avtales mens du er i Tanzania. Reiser volontører hjem tidligere enn planlagt vil ikke innbetalte penger bli refundert.

Huskeliste/pakkeliste

Du må selv informere IOP-senteret om mulige allergier/ sykdommer. Sørg for å ha med rikelig med medisiner hvis du trenger det, det er lang vei til nærmeste apotek. Du bør også ta med vaksinasjonskortet ditt. Reisemage er helt naturlig å få på grunn av endret kosthold. Det er ikke bekymringsfullt. Vi anbefaler likevel å ta med imodium, kull eller andre hjelpemidler til reisemage. Her er en liten liste med andre ting vi anbefaler deg å ta med:

 • Kopi av ditt pass! En kopi må gis til IOP ved ankomst. Det anbefales også at du har en kopi selv som du legger et annet sted enn passet ditt.
 • Husk å ha valid reiseforsikring.
 • Hodelommelykt (det blir bekmørkt om kvelden og på steder uten elektrisitet).
 • Myggnetting (selv om du har det på rommet, kan det være lurt om du skal andre steder)
 • Magelommebelte til å gjemme verdisaker under reisen.
 • Varm genser og sokker da IOP ligger i fjellene og det kan bli kaldt på kveldene.
 • Våtservietter til en kattevask. Bena blir fort støvete etter en arbeidsdag.
 • Om du bruker det, kan tamponger være lurt å ha med.
 • Antibac, solkrem, hudkrem, shampoo, dusjsåpe.
 • Malariamedisin. Spør din lege i god tid før avreise.
 • Myggspray mot malaria (må inneholde DEET).
 • Håndkle – Microhåndkle anbefales.
 • NB! Det er nå plastposeforbud i Tanzania, så ikke ta med noen plastposer i bagasjen.
 • Lommepenger (ta ut TZS i for eksempel Dar es Salaam)

 

Det er viktig å vise respekt for lokalbefolkningen ved å kle seg riktig. Klærne bør ikke være trange, og må dekke knær og skuldre. Når man skal i kirken er det fint om jenter har på seg skjørt. Om du ønsker en skreddersydd lokal drakt kan sydamene på senteret ordne det til en billig penge. Man vasker klærne sine for hånd eller lar en vaskedame gjøre det mot betaling en gang i uken.

Swahilikurs

Det er ikke alle jentene som bor på IOP-senteret eller i landsbyene som snakker engelsk. Det er derfor å anbefale at du kan noe Swahili når du kommer til IOP, selv om det selvfølgelig ikke er påkrevd. Ønsker du å lære litt swahili før du kommer til barnehjemmet kan du for eksempel ta kontakt med Rivervalley Campsite. Det er et hyggelig sted for språkstudenter som ikke er langt fra barnehjemmet. Se mer informasjon på:

http://rivervalleycampsites.com/

Tips for din reise til Tanzania og IOP

 • Pengene i Tanzania kalles Tanzanianske shilling. 1000 TZS = ca. 4 NOK.
 • Det kan være lurt å anskaffe et Tanzaniansk Sim-kort under oppholdet. Her kan du velge mellom Vodacom, Airtel, Tigo og Halotel. Dette kan du enkelt kjøpe i Dar es Salaam.
 • På lørdager bør du ta en Dala Dala (minibuss) inn til Iringa for å oppleve byen. Turen tar ca. 40-70 minutter avhengig av trafikk, og billett kjøpes på bussen. Du må dra hit minst en gang for å kjøpe bussbillett tilbake til Dar es Salaam. I Iringa er det blant annet et Masai marked og en kafe ved navn Neema Craft vi anbefaler å besøke!
 • Mens du er i Tanzania kan du kombinere frivilligjobbingen med å oppleve landet. Vi anbefaler: Safari (Ruaha National park er nærmest), starte eller avslutte turen på den nydelige øya Zanzibar utenfor fastlandet, besøke en Masailandsby, eller du kan krysse av en tur opp Afrikas høyeste fjell Kilimanjaro på din bucket list!

Har du spørsmål utover dette kan du ta kontakt med Katinka Vimme Solhoff, som selv har vært frivillig hos IOP i Tanzania, på mail: frivilligiop@gmail.com.

Vi i IOP Norge håper du velger å dra, og at du får et fint og minneverdig opphold!

IOP NORGE

PSST! Du kan også jobbe frivillig eller hjelpe IOP Tanzania fra Norge når du kommer tilbake! I Norge har vi et eget IOP-styre som jobber frivillig i samarbeid med Tanzania. Vi trenger alltid engasjerte folk som vil bidra, enten med småting eller om du vil bli med i styret. Dette er en spennende mulighet i tillegg til litt CV-krydder! Du kan også melde deg som sponsor for barna i IOP. Du kan selvfølgelig være frivillig i Tanzania uten forpliktelser, men om du blir glad i IOP etter utenlandsoppholdet – noe mange blir- er det bare å ta kontakt med oss i styret!